گفته شد که بلوک سیلندر امکان قرار گرفتن سیلندرهای متعدد در کنار هم با آرایش خاص را فراهم میکند. در واقع بلوک سیلندر تعیین کننده نوع قرارگیری سیلندرها در کنار هم و در نتیجه نوع موتور است. بلوک سیلندر بر اساس همین نوع آرایش به چند دسته تقسیم میشود که عبارتند از:
– آرایش خطی قائم
تعداد سیلندرها در این نوع بلوک۶ یا ۴ است. این سیلندرها در کنار هم به صورت خطی در ساختار بلوک طراحی میشوند. زاویه سیلندرها نیز در آنها به صورت قائم است. به این نوع بلوک یک ردیفه نیز میگویند. بلوکهای خطی اولین و سادهترین نوع آرایش سیلندر را در صنعت خودرو سازی از آن خود کردهاند و همچنان در خودروهای بسیاری مورد استفاده قرار میگیرند. این آرایش که به موتور در تامین قدرت بالا کمک بیشتری میکند تا سرعت. نکته آخر اینکه بلوکهای ۴سیلندر خطی عمومیت بیشتری دارند و خیلی به ندرت شاهد موارد ۶سیلندر در آن هستیم.
– آرایش Vشکل
معمولا دارای ۱۲ سیلندر است که در دو دسته ۶تایی در دو سمت بلوک طراحی میشوند. این دو ردیف با هم در وسط زاویه تند نسبت به زاویه قائم میسازند. به آنها بلوک دو ردیفه نیز میگویند. به این نوع بلوک و آرایش سیلندر خورجینی نیز گفته میشود و پایه پیدایش آنها استفاده از سیلندرهای بیشتر در موتور خودرو و تامین فضای لازم برای این کار بود. این بلوک در موتور خودروهای سرعتی مورد استفاده بیشتری دارد.
– آرایش افقی
این نوع بلوک نیز حاوی ۶ محفظه سیلندر است. سیلندرها در یک صفحه افقی و دو سوی محور اصلی میللنگ طراحی میشوند. به آنها بلوک تخت یا خوابیده نیز میگویند. پیستونها در سیلندر این نوع بلوک، حرکت بالا به پایین ندارند و به صورت افقی جابجا میشوند. به موتورهای دارای این نوع بلوک بوکسوری میگویند. ارتفاع این موتورها کمتر و عرض آنها بیشتر از موتورهای خطی معمولی است.
– آرایش خطی زاویهدار
بلوکی به شکل بلوکهای خطی، که تک ردیفه و شامل ۴ یا ۶ سیلندر است. اما زاویه قرارگیری آنها نسبت به زاویه قائم ۱۵ تا ۶۰ درجه اختلاف دارد. در این نوع بلوک، از خاصیت دورگیری بالای موتورهای خورجینی یا V شکل استفاده میشود تا با گشتاور بالا سرعت بیشتر را نیز ضمن قدرت موتور تامین شود. این نوع بلوک فضای کمتری اشغال میکند و موتوری کم حجم را تشکیل میدهد ضمن اینکه تعمیر موتورهای دارای این نوع بلوک راحتتر است.
– بلوکهای جناغی
این نوع که موتورهای W شکل نیز معروفند دارای سه ردیف سیلندر است. به همین دلیل به آنها بلوکهای سه ردیفه نیز میگویند. آرایش سیلندرها در این بلوک به شکل دو ردیف مقابل هم و ردیف دیگر عمود بر آنها طراحی میشود. دو ردیف مقابل هم نیز معمولا نسبت به زاویه قائمه زاویهای تند تشکیل میدهند. تعداد سیلندرها در این بلوک معمولا ۱۲ عدد است. بلوکهای جناغی معمولا در خودروهای سرعتی با قدرت بالا مورد استفاده قرار میگیرند. از این بلوک برای موتور خودروهای خیابانی استفاده نمیشود.
– آرایش X شکل
سیلندرهای ۱۲گانه این بلوک در چهار ردیف سهتایی طراحی میشوند. این ۴ردیف به صورت عمود برهم قرار میگیرند و باهم زاویه قائمه تشکیل میدهند. به آنها بلوکهای ۴ردیفه هم میگویند.
شما میتوانید لیست واشر سرسیلندرهای اتوجونتا شرکت ساپرا تجارت فرداد را از اینجا مشاهده نمائید